Prutske Protske en Wonderbanaan

Je kunt jezelf en anderen eindeloos vermaken met een grondig banaanonderzoek.

Prutske Protske* en Wonderbanaan zijn ingrediënten uit twee verschillende oefeningen bij een clownstraining laatst. Ook clowns moeten hun vaardigheden onderhouden.

Een belangrijk clownsdingetje is, om bij alles wat er gebeurt te accepteren dát het gebeurt. Een clown beweegt met verwondering mee. Zo werd ik even Prutske Protske, een clown die ‘ja’ zegt maar ‘nee’ doet. Met een grote vriendelijke lach en even grote onschuldige ogen boven de rode neus wilde mijn Prutske Protske best zwaaien naar de zon, zoals de spelpartner vroeg. Toch kreeg ze haar armen niet omhoog en haar handje niet aan het wuiven. Zoiets duurt dan zo’n tien minuten en is nog leuk ook, om te doen én om naar te kijken. Kennelijk.

Het leukst bij de training was het onderzoek op een banaan. Cursisten oefenden in duo’s en waren om beurten clown en eenkoppig publiek, want een clown kan nou eenmaal niet bestaan zonder publiek. Met alle zintuigen op scherp onderzocht de clown het gele fruit. Betasten, knijpen, pletten, openbreken, likken met lange halen, afbijten, met lange tanden de schil proeven, geur vergelijken met eigen oksellucht, vliesjes en flubbertjes bewonderen, luisteren of het gele ding geluid geeft als je er op gaat staan. Geloof me, je kunt jezelf en anderen eindeloos vermaken met een grondig banaanonderzoek.

Medeclown Bé ontwierp al spelend een nieuwe cosmeticalijn waar een beetje Body Shop jaloers op kan zijn: Bénaan.

*met dank aan clownsdocent Ton Kurstjens voor de introductie van deze naam

Delen mag!

Meer berichten van Meloentje

Wat doet een contactclown?

Bij mijn spel staat de mens met dementie centraal. Ik richt mijn aandacht het liefst tot één persoon, met wie en voor wie ik er in alle rust ben.

Muts en Meloentje

Wat zet ik op mijn hoofd? Het publiek mag kiezen… Worden het bloemen? Of een mooie blauwe muts? Of toch die met de oortjes…

Clown meloentje roepend voor het raam

Achter glas

Als contactclown in coronatijd speel ik veilig achter het raam met en voor mensen met dementie. Het glas zit in de weg en tóch is verbinding mogelijk.

Stuur gerust een berichtje